Love is enough

25. februar 2018 Love
Taj Mahal

 
Dér ligger det. Stort som et bjerg og hvidt som sne. Et levende fatamorgana. Et monumentalt mesterværk. Storslået, tårefremkaldende og åndedrætsstoppende.
Flere tusinde tons konkret kærlighed i hvid marmor, bygget af shah Jahan for 500 år siden.
Taj Mahal.
Udtænkt i sorg til minde om hans elskede hustru, der døde i barselsseng. Et unikum af en gravsten. Et mausolæum. Fremover et billede fra mine vådeste drømme. For første gang nogensinde er jeg forelsket i en bunke sten.
 
Taj Mahal er et arkitektonisk mesterværk, et vidunder af et bygningskompleks, hvor 28 forskellige ædelstene er indlagt i den hvide marmor.
Stilen ville være fejlcastet hjemme i dagligstuen, men på flodbredden i byen Agra
(der udtales med a som i appelsin, ikke som i abe), er det eminent. Perfekt. Fantastisk.
Når kærligheden topper, kan verdensreligionerne godt gå hjem og lægge sig.
De når ikke Taj Mahal til knæene.
 
Men når ekstasen over det perfekte så er fordampet en anelse, må man nok konstatere, at shahen havde en skrue løs. Efter sigende huggede han højre hånd af arkitekten, Ustad Ahmad, da byggeriet stod færdigt, så han ikke kunne bygge noget tilsvarende.
Med sine mange penge kunne shahen have gjort så meget andet end at bygge en gravsten. For 500 år siden var den almindelige inder sandsynligvis relativt lige så fattig, som flertallet af indere er i dag.
 
Tænk, hvis han havde udviklet skolesystemet, bygget et fungerende sygehus, kloakeret byen eller alle tre dele. Det gjorde han ikke, han gav 20.000 mennesker arbejde i 15-20 år – fra 1632 til 1647 – og det er selvfølgelig noget. Men de skulle bygge et mausolæum til en kvinde, de ikke kendte. Måske havde de været gladere for et velfungerende sundhedsvæsen?
 
Well, well. Nu står det der og tusind, tusind tak for det. Stor kunst kræver ofre, og nogle gange må man gå imod strømmen. Taj Mahal er en øjeperle. En visuel orgasme. Et buddhistisk Nirvana, der ifølge buddhismen ligger uden for fatteevnen.
Superlativerne slipper op.
For satan, det er pænt.

Love is enough.
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *